Terrawear.nl

Missie

BIOLOGISCH KATOEN

WAT IS BIOLOGISCH KATOEN 

Katoen is een stof dat wordt gemaakt van pluizige ‘bloemen’ van een katoenplant. Deze planten zijn erg gevoel voor plagen en ziektes waardoor ze bespoten moeten worden.

Biologisch katoen wordt op een andere productiewijze geproduceerd. Er wordt enkel gebruik gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen. De katoenboeren passen wisselteelt toe, dit betekent dat zij ieder jaar een ander gewas op het land laten groeien. Door deze wisselteelt is en blijft de kwaliteit van de grond beter, hierdoor is er minder water en mest nodig voor de productie van katoen. De grond is van zichzelf namelijk vruchtbaarder, vochtiger en minder gevoelig voor plagen.

De mensen die op de katoenplantages werken zijn iedere dag bezig met het planten, verzorgen en plukken van het katoen. Hierdoor komen zij veel in aanraking met giftige bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Bij een biologische katoenplantage komen de werknemers dus niet in aanraking met giftige bestrijdingsmiddelen en kunstmest waardoor zij langer gezond blijven

VOORDELEN VAN BIOLOGISCH KATOEN
  • Het is beter voor het milieu. Bij het productieproces worden natuurlijke teeltmethoden toegepast waardoor biologisch katoen duurzaam en milieuvriendelijk is.
  • Het is beter voor je huid. Gewoon katoen wordt zoals eerder genoemd goed gewassen maar hierbij blijven altijd nog giftige bestrijdingsmiddelen en kunstmest achter. Bij biologisch katoen is dit niet het geval en dit verminderd de kans op allergieën, eczeem of irritaties.
  • Het is beter voor de katoenboeren. Biologisch katoen mag alleen biologisch katoen worden genoemd als het voldoet aan strenge regels en richtlijnen van de Global Organic Textile Standard (GOTS). Dit keurmerk garandeert een milieuvriendelijke en sociale productiemanier. Naast de plantage zorgt dit keurmerk ook voor het welzijn en de werkomstandigheden van alle werknemers. Denk aan het verbod op kinderarbeid, hygiënische werkomgeving en een eerlijke beloning.
KWALITEIT VAN BIOLOGISCH KATOEN 

Gewoon katoen wordt veel gewassen om een groot deel van de giftige bestrijdingsmiddelen en kunstmest eruit te krijgen. Hierdoor ontstaat er een hoog waterverbruik en kan het katoen slijten.

Bij de productie van bio katoen wordt er 91% minder blauw water verbruikt, is er 70% Minder verzuring van bodem en water, 46% Minder impact op de opwarming van de aarde en 26% Minder kans op bodemerosie.

 Aan het uiteindelijke product van katoen is niet te zien of het gemaakt is van bio katoen. Omdat biologisch katoen met meer aandacht en betere zorg wordt geproduceerd kan deze kwaliteit uiteindelijk ook oplopen.

BIOLOGISCH KATOEN VAN TERRAWEAR

Bij de productie van onze hoodies is gekozen voor het gebruik van 100% biologisch katoen. Dit katoen is geteeld zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Dit zorgt ervoor dat deze stoffen ook niet in de bodem of meren, zeeën en rivieren terecht komen. Hierdoor kan het gebruikte water opnieuw gebruikt worden en veilig naar andere waterbronnen terugkeren en gaat het niet verloren. Het katoen is afkomstig uit Bangladesh en 100% GOTS-gecertificeerd.

GOTS-certificering betekend voor onze hoodies ook dat deze bestaan uit 85% biologische materialen. De overige 15% van onze hoodies is van de materiaalsamenstelling ‘duurzame vezels’, in ons geval is dit gerecycled polyester van PET-flessen. De toevoeging van polyester zorgt voor stabiliteit van de hoodies.

Naast de samenstelling, kwaliteit en productie van de kleding is voor ons de zorg voor de mens ook een must. De producent van onze hoodies is lid van de Fair wear Foundation (FWF). De FWF is een onafhankelijke non-profitorganisatie die werkt met vakbonden, fabrieken en regeringen en zorgt voor betere arbeidsomstandigheden over de hele wereld. De belangrijkste acties die zij opgezet hebben in verband met het FWF-lidmaatschap zijn een makkelijk toegankelijke klacht hulplijn voor arbeiders, opleiding voor werknemers om de kennis van hun rechten te leren maatschappelijke audits en correctieve actieplannen.

Wil jij nou op ook een steentje bijdragen aan het welzijn van het milieu en de arbeiders? Dat kan op een makkelijke en toffe manier door een trendy hoodie van Terrawear te kopen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.