Terrawear.nl

Missie

Waarom kiezen voor slow fashion

“Fast-fashion” ofwel kleding volgens de nieuwste modetrends. Deze kleding is tegenwoordig overal te vinden voor een lage prijs. Het gevolg hiervan is een enorme toename van de hoeveelheid kleding die wordt geproduceerd en volgens weggegooid. De kledingindustrie is  de op een na meest vervuilende industrieën ter wereld.

Het is niet gek dat de kledingindustrie zo vervuilend is, er zijn namelijk wel zeven soorten van milieuschade die komen kijken bij het produceren van kleding. Hieronder lees je over de zeven verschillende soorten milieuschade van kledingproductie.

slow fashion

1. Klimaatverandering
Het snelle produceren, gebruiken en afdanken van massa’s kleding leidt bijvoorbeeld tot CO2-uitstoot. Het kost erg veel energie om kleding te producten, bijvoorbeeld voor het verbouwen van gewassen, olie te winnen voor synthetische stoffen en om de stoffen te verwerken in de fabriek. Voor deze energie worden fossiele brandstoffen gebruikt, dit zijn bijvoorbeeld olie, gas en kolen. Wanneer de fossiele brandstoffen worden verbrand komt er CO2 vrij. Dit zijn allemaal broeikasgassen waardoor de aarde opwarmt en zorgt voor klimaatveranderingen.  

2. Afname fossiele brandstoffen
Zoals hierboven verteld worden fossiele brandstoffen gebruikt om energie op te wekken. Maar fossiele brandstoffen worden ook gebruikt om de kleding zelf te maken, zo wordt synthetische kleding gemaakt van aardolie.
Bij de teelt van niet-biologische gewassen wordt vaak kunstmest gebruikt, dit wordt geproduceerd uit fossiele brandstoffen.

3. Landgebruik
Voor de massale kledingproductie is veel grond nodig om materialen zoals katoen en bamboe te verbouwen. Hiervoor worden dus grote plantages, productiebossen en kwekerijen aangelegd.

4. Waterstress
Er is veel water nodig om kleding te produceren. Er wordt water gebruikt om bijvoorbeeld bamboe en katoengewassen te verbouwen. Ook wordt is er veel water nodig om de afvalstoffen te verdunnen die vrijkomen bij de productie van viscose. Als laatst is er ook veel water nodig voor het maken van stoffen uit zowel natuurlijk als synthetische vezels. In droge gebieden ontstaan er regelmatig watertekorten en blijft er niet genoeg schoon drinkwater over voor de bevolking.

5. Plastic vervuiling
Bij het produceren, dragen, wassen en drogen van synthetische kleding komen plastic vezels vrij (microplastics). Deze vezels komen terecht in de lucht, bodem en wateren. Deze deeltjes zijn niet afbreekbaar en zorgen voor ernstige vervuiling (plasticsoep). Onze oceanen zijn de grootste zuurstofleveranciers en een belangrijke voedselbron. De plasticsoep kan daarom ernstige gevolgen hebben voor de mens.

6. Chemische middelen
In productiefabrieken worden chemicaliën gebruik voor het verven van kleding. Het verf- en afwerkproces voorzaken watervervuiling als de chemicaliën in het milieu terecht komen. Ook kunnen de chemische middelen erg schadelijk zijn voor de werknemers en plaatselijke bevolking.

7. Mensen- en dierenleed
Er werken miljoenen mensen in de kledingproductie, erg vaak werken deze mensen niet in veilige en gezonde omstandigheden, met onvoldoende salaris. Dierenleed komt kijken het winnen van dierlijke materialen zoals leer en wol. Ook worden de leefgebieden van mens en dier indirect aangetast door de andere productieprocessen van de kledingindustrie zoals landgebruik, waterstress, en gebruik van giftige middelen

WAT IS SLOW FASHION 

Slow fashion is een begrip dat staat voor duurzame, ethische en bewuste productie en gebruik van modeproducten. Slow fashion stimuleert de consument om kledingstukken te kopen die zijn gemaakt van duurzame materialen, een langere levensduur hebben en onder eerlijke werkomstandigheden zijn geproduceerd. In tegenstelling tot fast fashion, dat zich richt veel en snel produceren van goedkope en trendy kleding, stelt slow fashion het welzijn van mens en planeet boven de winst.

DE EERSTE STAP RICHTING SLOW FASHION BEGINT BIJ JEZELF 

Duurzaamheid is tegenwoordig een onderwerp wat regelmatig wordt besproken, het is een belangrijk onderwerp in de media en politiek. We kunnen er niet meer omheen en steeds meer mensen weten dat en gebruiken de term slow fashion. Als consument kun je ervoor kiezen om niet langer bij te dragen aan de buitensporige milieubelasting. jullie als consumenten spelen de meest voorname rol, want zolang er wordt verkocht en er wordt winst gemaakt blijft de vervuilende kledingindustrie onverhinderd doorgaan. Het is goed om te weten dat er een alternatief is. Je kan als consument kiezen voor eerlijke en duurzaam geproduceerd kleding (slow fashion).
Klik hieronder om meer te lezen over duurzaamheid en wat ons nu precies duurzaam maakt.